Η Προσωρινή Έκθεση

Η Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου φιλοξενεί, εκθέτει και προβάλει χαρακτηριστικές αρχαιότητες, διαχρονικά, προερχόμενες από θέσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, αναδεικνύοντας το ιδιαίτερα ενδιαφέρον αρχαιολογικό τοπίο της.

Οι ανασκαφές, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως σήμερα, αποκαλύπτουν την εξέλιξη μέσα από την προϊστορία, την πρωτοϊστορία και την ιστορία του Ρεθύμνου. Μέρος της ιστορίας του τόπου οι ίδιες οι ανασκαφές, διαπλάθουν γενεές αρχαιολόγων από διάφορα μέρη του κόσμου, που υιοθετούν το Ρέθυμνο και γίνεται δεύτερη τους πατρίδα, πατρίδα της καρδιάς τους.

Συστηματικές ανασκαφές Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και Ιδρυμάτων, αλλοδαπών και ημεδαπών Πανεπιστημίων, συστηματικές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που έχουν διεξαχθεί ή διεξάγονται, στους Αρμένους, στο ιερό κορυφής του Βρύσινα και την Ελεύθερνα του Δήμου Ρεθύμνου, στο Μοναστηράκι, το Αποδούλου και τη Σύβριτο του Δήμου Αμαρίου, στη Ζώμινθο και το Ιδαίο Άντρο του Δήμου Ανωγείων, στους Πέρα Γαλήνους και το Καλό Χωράφι του Δήμου Μυλοποτάμου, στο ιερό κορυφής των Ατσιπάδων και την Ορνέ του Δήμου Αγίου Βασιλείου, καθώς και επιφανειακές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Ζωμίνθου και του Ιδαίου Άντρου του Δήμου Ανωγείων και στον Πλακιά και την κοιλάδα Αγίου Βασιλείου, εμπλουτίζουν ουσιαστικά τη γνώση μας για τη ζωή στην περιοχή, από την παλαιολιθική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο, σε ένα χρονικό άξονα δηλαδή κατοίκησης και δημιουργίας χιλιετηρίδων.

Παράλληλα το σωστικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο της οικιστικής ανάπτυξης και των αναπτυξιακών έργων, φέρει συνεχώς στο φως σημαντικά αρχαιολογικά σύνολα. Στο χάρτη της ιστορίας προστίθενται οι αρχαιολογικοί χώροι στη Φορτέτζα, την Αγία Ειρήνη, την Αργυρούπολη, το Χαμαλεύρι και Σταυρωμένο, το Παγκαλοχώρι και τη Μαγνησία, το Σφακάκι, την Αξό, το Πάνορμο, το Μπαλί, το Κρυονέρι, το Πέραμα και την Αλφά, την Αγία Φωτεινή και το Βένι.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου σε μια διαδρομή από την ενετική Λότζια, με τη φροντίδα του καθ. Ν. Πλάτωνα, στο πενταγωνικό οχυρό της Φορτέτζας με τη φροντίδα του επίτιμου Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων Γ. Τζεδάκι, και τώρα προσωρινά στο καθολικό του ενετικού ναού Αγίου Φραγκίσκου, πάντα σε κομβική θέση στο συνεκτικό ιστό της πόλης, εντάσσεται στην καθημερινή ζωή κατοίκων και επισκεπτών, σε διαδραστική σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα, και δικτύωση με την τοπική κοινωνία που ενδυναμώνεται από τη λειτουργία του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.

Η Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου συνεπικουρείται από το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας, την Έκθεση κειμηλίων της Μονής Αρκαδίου και το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης “Γιάννη Σακελλαράκη και Έφης Σαπουνά Σακελλαράκη”, δημιουργώντας ένα δυναμικό εκθεσιακό δίκτυο που θα προσφέρει γνώση και θα δώσει ώθηση στην επισκεψιμότητα και την ευαισθητοποίηση.

Η Έκθεση ωστόσο στον Άγιο Φραγκίσκο είναι Προσωρινή, παρουσιάζοντας ένα μικρό δείγμα της εξέλιξης στο χώρο και το χρόνο. Τελικός μας στόχος είναι η δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου που θα προβάλει τον μεγάλο και σημαντικό αρχαιολογικό πλούτο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, που θα συνδέσει στην πραγματική τους διάσταση το παρελθόν με το μέλλον του τόπου.

Αναστασία Τζιγκουνάκη,
Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου